Ayla Shatz

AYLA SHATZ BILD

Urban/Reggae/Dub/Soul

Ayla Shatz är en sångerska och musikproducent baserad i Malmö. Sedan barnsben har hon sysslat med musik i alla möjliga konstellationer. Allt från skolavslutningar till stora festivalscener i Europa, från cabaretföreställningar till hiphopopera på Norrlandsoperan i Umeå. Ayla Shatz började producera musik och spela in när hon var sexton år i hennes mammas hemmastudio. Sedan dess har hon fortsatt producera och har nu släppt sitt debutalbum där alla beats, texter och låtar är producerade och mixade av henne själv.

Festival – och klubbesökare i bland annat Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike har sett Ayla Shatz uppträda i shower tillsammans med Chalao, Faela, Femtastic, Cleo och Promoe.

Historik

Ayla Shatz var tonåring när hennes mamma lärde henne hur man spelar in och gör egna beats på datorn. När grunderna väl satt spelades det in för fullt. Då var det allt grupper som ambient rock, flummig isländsk musik, till 90-tals soul som inspirerade.

Ayla Shatz började sjunga och turnera med Faela och Chalao, två Malmöbaserade reggae/cumbia-band, år 2008. De spelade live i snitt en gång i veckan i tre år i Sverige och ute i Europa. Det satte grunden för Ayla Shatz kärlek av att stå på scen och dela musikupplevelser och ljud med människor.

Senare sökte Ayla Shatz in till Spinneriet i Malmö. En folkhögskola, ledd av Promoe och Cleo, för de som vill utvecklas inom musikproduktion, låtskriveri, scenframträdande och artisteri inom urbana genrer. Kreativiteten flödade och det producerades mycket musik. Ayla Shatz var bland annat med i en musikföreställning som hölls på Norrlandsoperan i Umeå där hon, tillsammans med Promoe, Cleo, Seinabo Sey och Embee fick äran att dela ett unikt musikaliskt samarbete, en hiphop-föreställning med symfoniorkester.

I samband med Spinneriet kom Ayla i kontakt med Femtastic, Cleo, Vanessa Marko och Eka Scratch som Ayla Shatz idag jobbar och samarbetar med.

Förra året var hon handledare för Femtastic Camp tillsammans med Eka Scratch, Vanessa Marko, Tjackie Shaun och DayDay. Femtastic Camp är ett fyra dagars kollo för tjejer och transpersoner som vill lära sig att/utveckla rap, låtskriveri, beatmaking, sceniskt uttryck, scratch och att dj:a.

På senare tid har Ayla Shatz, utöver samarbeten, mest producerat musik, spelat in i studion, uppträtt på klubbar runt om i Malmö och snickrat på sitt debutalbum.

Pågående samarbeten och projekt:

Hon vikarierar för Cleo på Spinneriet som kursledare för musiklinjen tillsammans med Promoe.

FAM – ett musikutbyte mellan musikkollektiven Femtastic (Sverige) och Dam Dutchess (Holland). I utbytet sammanförs kvinnliga artister inom hiphop/urban-genren för att göra musik tillsammans.

#SammaHimmel – unga musikproducenter och artister skapar generationsmanifest. En gemensam låt där artister från hela Sverige förenas under samma himmel och rappar/sjunger om sin miljö, sina visioner, tankar och drömmar.

Femtastic Youth – En omfattande workshopturné på Studiefrämjandets lokalavdelningar ska ge unga tjejer inspiration att ta steget in i en studio, replokal och upp på scen.

”Mitt musikskapande är lite som att laga en gryta utan att ha ett recept. Jag prövar mig fram. En kanske börjar med salt och vatten precis som jag vill ha rytm och bas, det behövs grönsaker precis som en vill ha piano eller gitarr. Min gryta är inte komplett utan kryddor. I musiken är mina kryddor till exempel sång och melodi. Jag smakar av ibland, lyssnar ibland och sedan återgår jag till skapandet. Det blir vad det blir.”

Ayla Shatz musik är en mix av alla möjliga ljud, skalor och känslor. Tunga hiphopinspirerade beats är kryddade med baktakt, syntar, elektroniska och analoga ljud och ornamenterade melodier från världens alla hörn.

När någon frågar mig vilken typ av musik jag gör så säger jag Urban”, säger Ayla Shatz. ”Jag skriver och skapar från ett urbant perspektiv och mycket av min inspiration kommer från staden jag bor i men också vad som händer runt i världen idag. Allt från hiphop, reggae, dub, dubstep till filmmusik, ambient, latin, indisk folkmusik och bollywood, gammal jazz och swing, kan inspirera mig.

”Att producera musik är det bästa jag vet. Jag tänker inte så mycket, jag låter det bara komma. När beatet/låten börjar ta form går jag in på djupet och leker med ljud, känslor och detaljer i spännande kombinationer.”

Kontakt

Facebook – Ayla Shatz
iTunes – Ayla Shatz

Juggler-Festival-2011 Ayla Göteborg 2013 2 jag moriskann moriskan ayla 2013

 
Back to top