Cleo

Cleo 2015 Foto Niceguzz 1

Rapparen Cleo är en erfaren liveartist med ett album och en EP i ryggen. Musikintresset föddes tidigt i hemstaden Umeå och blommade ut i det Norrlandsbaserade hiphop-kollektivet Random Bastards för mer än 10 år sedan. Cleo har turnerat med sin musik sedan 2009 och framträtt för några av Sveriges största publiker såsom Melodifestivalen år 2012 och Timbuktus spelning på Malmöfestivalen i år inför över 40 000 åskådare. I vår väntar med spänning ett solo-släpp från Cleo, med fullt fokus på henne som rappare, låtskrivare och artist.

Cleo har aldrig varit rädd för samarbeten i sin karriär. Hon har framgångsrikt gjort musik med sångerskan Kristin Amparo, reggaeartisten Syster Sol, gruppen Looptroop Rockers och rapparen Linda Pira på ”Knäpper mina fingrar remix”. Utöver detta har Cleo medverkat i nyskapande projekt såsom musikutbytet KWAAI, det hittills största utbytet mellan svensk och sydafrikansk hiphop. Samt projektet Fair Ground med Norrlandsoperans symfoniorkester.

Den 25 januari 2014 släppte Cleo & Kristin Amparo en gemensam EP under namnet ”Vem e han”. EP:n fick ett fantastiskt mottagande med singeln på snabb rotation i radio och höga betyg bland recensenterna. ”Här hörs resultatet av vad som händer när en av Sveriges bästa rappare, en av Sveriges bästa sångerskor och två av Sveriges bästa producenter slagit sina kloka huvuden ihop. Kontentan blir ett bra bevis på vad laganda och samarbete kan ge. Inga fler tjusiga termer, detta är bara riktigt, riktigt bra – och stärkande”, skrev Kingsize Magazine med betyget 5 av 5.

Under sommaren 2014 har Cleo & Kristin Amparo turnerat med EP:n och producenterna till EP:n Broke n Tipsy, samtidigt som Cleo varit en del av Linda Piras framgångsrika “Ladies First”-satsning på Dramaten, Way Out West och inte minst i medierna. Ni har bland annat kunna se dem på Öland Roots, Malmöfestivalen, Way Out West, UxU-festivalen och Öyafestivalen. “Hon flowar som ett vattenfall på anabola med mer attityd än Kanye. Missa inte denna liveakt om ni får chansen!” (DN)

Musiken har varit ett sätt att skapa förändring för Cleo. Hon utgår ofta från frustration och ilska i sina texter och förenar det med ett uttryck som hon älskar. Det går igen i många av hennes låtar, projekt och sammanhang. Med låten “Hårt mot hårt” (2013) tillsammans med Looptroop Rockers förmedlade Cleo feministiska budskap i sin rap och fick tusentals tjejer och killar att sätta näven i luften mot orättvisor. I maj 2013 initierade Cleo den numera välkända Fatta-kampanjen tillsammans med Syster Sol, Ida Östensson (Crossing Boarders) och Vanessa Marko (Femtastic). Fatta var en kampanj mot sexuellt våld och för samtycke som fick ett enormt genomslag med Fatta-låten som släpptes i september 2013. Låten av Cleo och Syster Sol lyfte frågor om sex, våldtäkt och lagstiftning på ett nyskapande och glödande sätt. Idag är Fatta en rörelse som når över 40 000 personer på Facebook och som fått Stefan Löfvén att prata om en samtyckeslag.

Cleo är även en av grundarna till kollektivet Femtastic, där hon samlat kvinnor inom urban kultur sedan snart fem år tillbaka. Inom Femtastic har Cleo varit en självklar artist och förebild, en kvinnlig rappare som skapat scen för andra kvinnor inom hiphopen och inspirerat unga tjejer att ta plats. Genom sin workshop “Tell Dem”, en rap-workshop för att stärka självkänsla, har Cleo inspirerat unga tjejer att våga experimentera med hiphop och ta plats med sin musik. Denna workshop har många år på nacken och har utvecklats till större projekt såsom skolprojektet “Fair ground” på Midgårdsskolan i Umeå, och workshopturnén Femtastic Youth med 15 nedslag i hela Sverige under 2014-2015. Cleos arbete med workshops och Femtastic har skapat en långsiktig, strukturell förändring av musikscenen i Sverige och samtidigt byggt en stor och kraftfull fanbase.

Ny musik av Cleo kommer under våren 2015, och det kommer bli stort!

Kanske är en artist som Cleo för hård och stark för en mansdominerad musikbransch, kanske är det svårt att veta hur man ska handskas med en kvinna som inte tvekar att säga det hon ser. Men både för svensk hiphops vitalitet, professionalitet och musikalitet ska vi alla vara glada att hon fortsätter ta sig ton.” Rockfoto 2014.

Twitter: www.twitter.com/cleomissaoui

Instagram: @cleomissaoui

Facebook: www.facebook.com/cleomusicpage

Hemsida: www.cleomusic.se

LABEL
Eric Hörstedt, Random Bastards
eric@randombastards.com

BOKNINGAR 

Spelningar:

Daniel Bzdusek, Luger
daniel@luger.se

Workshops:

Cecilia Östlund, Femtastic
cecilia@femtastic.se

Cleo 2015 Foto Niceguzz 2 Cleo 2015 Foto Niceguzz 3

 
Back to top